PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Taborská setkání lákají na Dyka, Kubišovou i Dragouna. Taburky na Kalle

Taborská setkání lákají na Dyka, Kubišovou i Dragouna. Taburky na Kalle

Středa, 09.09.2015 / článek

 

 Na koncerty Vojtěcha Dyka s B-Side bandem, Marty Kubišové, Spiritual kvintetu, Romana Dragouna, na videomapping na fasádě staré radnice, na výstavy a divadla i na středověké radovánky zve čtyřiadvacátý ročník městského festivalu Táborská setkání. Návštěvníci nepřijdou ani o žebráckou uličku, historické průvody, rytířské turnaje i ohňostroj nad Jordánem. Vše vypukne v pátek 11. září a skončí v neděli 13. září v historickém centru Tábora. Alternativu ke slavnostem nabízí sdružení Cesta žije v podobě akce Taburky. 

Náměstí a uličky města opět ožijí hudebními produkcemi, dobovými tržišti a historickými aktivitami. Hlavní program se tradičně odehraje na Žižkově náměstí. Letošní festival se ponese v duchu doznívající připomínky 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Vedle tradičních součástí festivalového programu čeká na návštěvníky několik novinek.

V pátek husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci zazpívá držitel ceny Thálie Marián Vojtek a předznamená příchod večerního ohňového průvodu, v němž lidé uvidí mistra Jana kráčejícího na hranici.

Tradiční páteční ohňostroj vystřídá letos videomapping. Umělecká počítačová projekce na fasádu historické radnice boří představy o reálném prostoru i čase. Videomapping bude zaměřený na výročí úmrtí Jana Husa a spuštěn bude ve 21.30 hodin. Poté vystoupí Spiritual kvintet. Ladili jsme páteční program do klidnějšího rázu. O ohňostroj lidé ale nepřijdou, bude v sobotu nad Jordánem a to ve 22.15 hodin,“ říká místostarostka Tábora Kateřina Bláhová.

Sobota má další novinku. V nefalšovanou tajemnou žebráckou uličku plné táborské spodiny se promění Děkanská ulice. „Movitější si mohou zkusit další věc ze středověku. Najdete odvahu projít uličkou, kde pokřikují žebráci, nájemný špeh za drobný úplatek poradí, co můžete získat, cikánka vyvěští budoucnost, pokoutní prodavači lákají na bezcenné cetky a lehké děvy nabídnou své dávno zašlé vnady?“ doplnila Kateřina Bláhová.

Sobotní program obligátně nabídne středověká tržiště, v ulicích a náměstích budou vystupovat hudebníci i divadelníci. Na Žižkově náměstí pak od 18 hodin vystoupí Marta Kubišová s kapelou Karla Štolby, skupina Wild Stick, zpěvák Vojtěch Dyk vystoupí s B-Side bandem leadera Josefa Buchty a hudební program na hlavním pódiu v sobotu uzavře latinjazzová skupina Meczla orchestra.

Neděle již tradičně patří táborským památkám. Můžete navštívit známé i méně známé prostory, které ožívají hudbou, divadlem a výstavami. Program festivalu zakončí koncert fenomenálního zpěváka a klávesisty Romana Dragouna s kapelou His Angeles.

Alternativní program na mlýně

Zajímavý, alternativní program uspořádalo sdružení Cesta žije! ve Ctiborově mlýně. V průběhu víkendu nabídne akce Taburky filmové projekce, tančírnu i koncerty. V pátek od 19 hodin se mohou návštěvníci těšit na seriál Twin Peaks s originálním hudebním podkresem skupin Take Death, C, Sabot, Gaffa či Kalle, kteří živě v Tismenickém údolí doprovodí další film Le Fétiche Mascotte. Sobota bude patři divadlu Do Shaska!, djeům z Pentatonica crew nebo besedě o hudebních prostředích Vizionáři. Více zde.

Předprodej vstupenek na Táborská setkání probíhá v prodejní síti Ticketstream a v městském infocentru na Žižkově náměstí.
Vstupenka pro dospělé přijde v předprodeji na 180 korun a v den konání na 250 korun. Osoby nad 60 let, děti od 6 do 12 let a držitelé průkazu ZTP zaplatí v předprodeji na 90 a v den konání 100 korun. Držitelé průkazu ZTP/P s doprovodem mají stejně jako děti do šesti let vstup zdarma. Předprodej bude ukončen ve čtvrtek 10. září ve 23.59 hodin.

Všechny vstupenky zakoupené v předprodeji a prostřednictvím sítě Ticketstream je nutné v pátek 11. září uplatnit na prodejních stanovištích Náměstí Fr. Křižíka, Žižkova ulice, Tržní náměstí a Klokotská ulice. V sobotu 12. září pouze na Náměstí Fr. Křižíka. Na těchto místech bude papírová vstupenka vyměněna za náramek umožňující vstup na festival.

Rozpočet Táborských setkáních je pět milionů korun. Třetinu zaplatí partneři festivalu, milion korun jde z rozpočtu města, zbytek sumy by měl pokrýt prodej vstupenek. Pořadatelé potřebují návštěvnost aspoň 15 000 lidí.

Návštěvníci festivalu by měli k parkování využít záchytná parkoviště, například u plaveckého stadionu, kde mohou nechat své auto zdarma. Všechna parkoviště jsou uvedena v programové skládačce nebo na webových stránkách festivalu.
Zájemci o účast v kostýmovaných průvodech si mohou kostýmy předem zapůjčit přímo na radnici nebo přijít ve vlastním kostýmu.

Podrobnosti o festivalu najdete na webu www.taborskasetkani.eu.


Autor: David Peltán