PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Masopusty na jihu Čech se letos konají už naplno. Těšte se na masky, soutěže i hudbu

Masopusty na jihu Čech se letos konají už naplno. Těšte se na masky, soutěže i hudbu

Čtvrtek, 09.02.2023 / článek

 

Sobota 11. února bude patřit masopustním radovánkám. Na jihu Čech se koná několik maškarních průvodů a oslav s masopustem spojených. Do průvodů na táborském Blanickém předměstí, ve Vodňanech, ve Veselí nad Lužnicí nebo v Plané nad Lužnicí se může zapojit každý, obecně nebudou chybět koblížky, hudba, masky a něco teplého na zahřátí.  

Jako první svůj maškarní průvod odstartuje masopust u KD Něchov u Trhových Svinů. Od kulturního domu se vychází v 8.30 hodin a průvod doprovodí kapela Žďárská pětka. Koledu potkáte také v Todni a večer se v KD Něchov koná věneček s muzikou. 

V Plané nad Lužnicí vyjde průvod v 10 hodin od Janovských ze Soukenické ulice 977. Ponesese v duchu retra a cílem je farská zahrada u Infocentra, kde zahraje kapela Kontušovka.  

Tradiční už je masopustní program na předměstích Tábora. V ulicích Blanického předměstí a Čekanic se koná již podvanácté. Akce začne domácí koblihou, teplým čajem a punčem ve 13 hodin před Pivnící u Žida, kde masky i návštěvníky čeká úvodní slovo, taneční vystoupení a tradičně nějaké to překvapení. V 15 hodin se zastaví průvod na nádvoří Domu s pečovatelskou službou v Čekanicích, aby povzbudil a potěšil jeho obyvatele. Od zhruba 15.30 hodin se v restauraci Na Pěkné vyhlídce koná dětský karneval s tombolou a soutěžemi, ve 20 hodin pak dětskou zábavu vystřídá ta pro dospělé - zahrají rockové kapely K0,5l a Popřechodu.

Ve Veselí nad Lužnicí se maškary sejdou ve 14 hodin před kulturním domem a následně průvod vyrazí na cestu městem. Od 19 hodin se pak v kulturním domě koná masopustní zábava se skupinou Wohryzek Band. 

Ve stejný čas, tedy ve 14 hodin, začne masopust ve Vodňanech u kulturního domu. "Po loňském úspěchu, kdy Vodňanští po 21 letech obnovili tradici masopustního průvodu ve městě, pokračují dalším ročníkem. Na trase v průvodu zahraje Vodňanská kapela, na náměstí Liduška – dechová hudba při ZUŠ a ve foyer kulturního domu na závěr kapela Nic moc při ZUŠ Vodňany. Čekejte také zdobené povozy s koňským potahem, alegorický hasičský vůz, soutěž o nejlepší masku nebo nejlepší transparent, tradiční masopustní pochoutky, ale také slavnostní předávání klíčů a na závěr pohřbívání Masopustu se všemi jeho hříchy jsou součástí masopustního procesí a veselí, kterého se zúčastní místní zájmové skupiny, spolky, organizace, instituce i jednotlivci," přibližuje program ředitelka kulturního domu Michaela Piskačová. 



Fotografie


Autor: David Peltán