PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Obraz vydražila za půl milionu a její díla vlastní slavní bojovníci. Táborská výtvarnice Šárka Vildová chystá výstavu v Praze

Obraz vydražila za půl milionu a její díla vlastní slavní bojovníci. Táborská výtvarnice Šárka Vildová chystá výstavu v Praze

Úterý, 11.07.2023 / rozhovor

 

Táborská rodačka, výtvarnice Šárka Vildová chystá svou další výstavu, a to v pražském klubu Rock Café. Její slavnostní zahájení se uskuteční ve středu 12. července od 18 hodin. Šarka Vildová, který vystudovala obor průmyslového designu na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Bechyni a studovala na obor výtvarné výchovy a společenských věd na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity, se věnuje abstraktnímu pojetí obrazů, její práce pod značkou VildArt vlastní již i několik známých osobností. Pro Kulturne.com zodpověděla několik dotazů. 

Malovala jste si už jako dítě, co to bylo nejčastěji? Čím jste chtěla jako malá být? 

Malovala jsem úplně od malička. Byl to v podstatě jediný koníček, u kterého jsem zůstala, který mi šel a chtěla jsem se v něm zlepšovat. Nejčastěji jsem si malovala panenky a na nich různé šaty, chtěla jsem byt módní návrhářkou.

Jak vzpomínáte na studijní léta například v Bechyni?
Umělecká škola pro mě byla jasná volba. Zaprvé proto, že mně malování bavilo a šlo mi a zadruhé v té době byly k přijmutí potřeba jen talentove zkoušky a na škole byla matematika jen dva roky, což pro mě bylo obrovské plus. Ta mi totiž vůbec nešla. Školu jsem si nemohla vybrat lépe, bavila mě a učitele i spolužáci byli všichni nalazeni na stejnou notu. Prioritou byly umělecké předměty a u ostatnich předmětu učitele chápali, že nám třeba tak moc dobře nejdou a nechali nás "dýchat". Celkově na období Bechyně vzpomínám s úsměvem na rtech.

Když se stane koníček povoláním, občas to člověka omrzí a štve. Máte to tak?
Naštěstí to tak nemám. Miluju to. Jakmile jsem v ateliéru mam svůj vlastní, krásný svět a čas v něm utíká neskutečné rychle.

Co vás třeba motivuje, inspiruje?
Co se tyče inspirace záleží nejvíce na tom, jestli se jedná o mou volnou tvorbu, anebo zákazkovou práci. Při volné tvorbě je mi inspiraci okolní svět, samotný život a hodně hudba, bez které nemohu v ateliéru být. Pokud jde o zakázkovou tvorbu je to klient sám, se kterým si nejdříve popovídam a navnímam jeho energii, osobnost a interiér, aby z obrazu bylo na první pohled zcela patrné, co má vyjadřovat a klient byl stoprocentně spokojený. Největší motivaci je pro mě možnost dělat práci, co miluji, a rodina... Chci, aby na mě byla hrdá.

Jako fotografovi se mi často stává, že po mně lidi chtějí nějakou fotku a vypadá to jak ze Slavností sněženek. Vždyť může být i nějaká zfušovaná. Hlavní je, když je zadarmo. Děláte dnes ještě i věci zadarmo, jen pro dobrý pocit?
Momentalně jsem tak pracovně vytížená, že mi na to nezbývá prostor. Ale snažím se jednou za čas udělat někomu jen tak něco pro radost.

A když to rozvineme. Tvoříte si třeba něco jen pro sebe, pro svou radost? Co to pak je? Nebo co děláte, abyste si od výtvarného umění odpočinula?
Nejvíce času trávím s rodinou cestováním a různými výlety. Mám dvě malé energické děti šestiletého kluka a rok a půl holčičku. Takže momentálně to mám tak, že než abych si potřebovala odpočinout od práce, chodím do práce odpočívat a vypnout hlavu.

Prozraďte, na co se mohou návštěvníci vaší výstavy v Rock Café těšit?
Jedná se o abstraktní tvorbu z toho roku. Výstava nese název Abstract 23. Chtěla jsem ukázat, kam se moje práce posunula. V malbě si potrpim na detaily, nad kterými dokáži trávit celé hodiny. Takže se jedná o různorodou tvorbu plnou barev a detailů, díky kterým nacházíte neustále v obrazech něco nového a neokoukají se.

Chystáte nějakou výstavu na jihu Čech?
Momentálně ne. Další výstava bude nejspíše také v Praze a další chceme v zahraničí.

Kde všude už vaše práce byly k vidění, mnoho znich vlastní i některé osobnosti...
První výstava byla v Táboře v restauraci U Zeleného stromu, toto je druhá výstava v Rock cafe a minulý rok jsme byli součástí koncertu tria Gioia v pražském hudebním divadle Karlín, kde byl obraz vystaven po celou dobu koncertu před 1000 lidmi a na závěr byl jedním účastníkem vydražen za půl milionu! Celý výtěžek jsme ve spolupráci s nadací BJP Foundation předali Masarykově onlologickemu ústavu v Brně na dětské onkologické pacienty. Mezi známe vlastníky mých obrazů patří například bojovníciJiří Procházka a Attila Végh, rapper Majk Spirit, moderátorka Lucie Černá Šilhanová a zpěvačka a herečka Martina Pártlová a mnoho dalších ze světa sportu a hudebního průmyslu. Je už jich celkem hodně.

Jaké jsou vaše další plány?

Udělat další výstavu v Praze a určitě bych chtěla svou tvorbu posunout za hranice Čech a Slovenska. 

O autorce

Šarka Vildová je malířka, která se v současnosti zaměřuje zejména na abstraktní malbu. Její tvorba vychází především z abstraktního expresionismu. Technika, která jí je nejbližší, je akrylová malba. Ve své tvorbě ráda experimentuje a kombinuje různé techniky, které dodají obrazům jiný rozměr, než klasická malba. Její tvorba je rozličná, ať už se jedná o akrylovou malbu v kombinaci s uhlem, pastely, nebo akrylovou kresbou po strukturovací pastu, metalické pláty, různé lazury či pouring paiting. Kombinací těchto technik vznikají neotřelá, originální díla. 


Autor: David Peltán