PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Dal Swing bandu název i jazz. Do hudebního nebe odešel kapelník Jiří Chlumecký

Dal Swing bandu název i jazz. Do hudebního nebe odešel kapelník Jiří Chlumecký

Úterý, 05.09.2023 / článek

 

 Po dlouhé těžké nemoci odešel 4. září do hudebního nebe pozounista, pedagog a mnohaletý kapelník Swing Bandu Tábor Jiří Chlumecký. Bylo mu 73 let. Vedení orchestru, jehož historie sahá až do roku 1986, se ujal v roce 1994, a to po dlouhodobém angažmá v barových kapelách zejména v zahraničí – Rakousko, Německo, Švýcarsko. Za jeho působení doznal orchestr výrazných změn - vystřídal členy Posádkové hudby Tábor za hudebníky amatéry nebo vyučující v hudebních školách a změnil sídlo orchestru ze Sezimova Ústí II na Tábor.

"Jiřího Chlumeckého jsem znal zhruba třicet let. Když někdy v roce 1992-1993 přišel do ZUŠ Sezimovo Ústí. Začal s tehdejším žákovským orchestrem spolupracovat na zkouškách, vystoupeních a aranžmá skladeb. Tehdy jsem v tom orchestru hrál jako žák ZUŠ Sezimovo Ústí a už jsem byl na konci studia. Jiří přišel s nabídkou hry na pozoun v kapele, které začal dělat kapelníka. Podle pozdějších debat jsem se mu zalíbil, že jsem někde na nějakém zájezdu řekl cosi vtipného. Tak jsem v roce 1994, jako sedmnáctiletý, nastoupil do Swing Bandu Tábor," vzpomíná dnešní kapelník Swing Bandu i Svišťů v orchestřišti, trombonista z Peshaty a aktuální ředitel ZUŠ Oskara Nedbala Jakub Valeš.

Repertoár uskupení se po Chlumeckého příchodu posunul více ke swingové hudbě a díky tomu, že Jiří Chlumecký v pozdějším věku vystudoval jazzovou Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze, osvěžil Swing Band kvalitnějším notovým materiálem, převážně jazzových standardů. Jiří Chlumecký předal žezlo vedení Swing Bandu Tábor současnému dirigentovi, rovněž trombonistovi Jakubu Valešovi v roce 2001. 

"Tímto přijetím do kapely a i pozdějším vyprávěním o Konzervatoři Jaroslava Ježka (kam jsem po vysoké škole taky nastoupil) nasměroval celý můj pozdější život. Ale i jiným. Do Swing Bandu přivedl zpěvačky Petru Bártovou a Renatu Touskovou, hráče Ladislava Novotného, Mirka Pecháčka, Zdeňka Straku, Járu Bártu, Tomáše Vichtu. Byl to on, kdo přejmenoval Baťovu kapelu na Swing Band Tábor a přestěhoval ze Sezimova Ústí do Tábora. Když byl na několika operacích, suploval jsem za něj ve škole v jeho třídě s číslem 42. Byl velikým vypravěčem, často velmi vtipným, často neskutečně protivným. Hráli jsme jednou otevření křížové cesty, myslím v Chotovinách. Přišel farář, který cestu křtil a s nastavenou rukou se nám představil: Já jsem otec Pavel. A Jiří povídá: Tak ahoj, mě říkají děda Jirka…Ovlivnil mě hodně, koníčka i povolání, poslech hudby, způsob humoru. Ale nikdy jsem se nenaučil psát noty tak krasopisně, jako on. Čtou se moc dobře," doplnil Jakub Valeš. 

I po odstoupení z postu kapelníka hrál nadále Jiří Chlumecký ve Swing Bandu Tábor na trombon a až v roce 2020 ze zdravotních důvodů přenechal hráčské místo Rosťislavu  Jandovi. 

Povolání z/do nebe

Na Jiřího Chlumeckého vzpomněl také pianista, skladatel a pedagog Jaroslav Jára Bárta.

"Jsou povolání, která člověku vyslouží cestu přímo do nebe. Mezi ně počítám i kapelníky bigbandů. Do muzikantského nebe odešel významný táborský muzikant, kamarád a soused. Když byl Jirka v dobrém rozmaru, zářil jako sluníčko a byl jak pohádkový dědeček. Jindy měl zas hašteřivou, škorpivou náladu a kdekdo to od něj schytal, ale já měl to štěstí, že mě vždycky ušetřil. Snad to bylo kvůli jeho veliké lásce k jazzu. Díky této vášni se pustil “na stará kolena” do studia Konzervatoře Jaroslava Ježka. Tu dokončil dřív, než já nastoupil. Měl velký smysl pro humor a spousta jeho vtípků a hlášek tu bude ještě dlouho. Také jsme se řadu let potkávali jako kolegové v sezimácké Zušce. Když jsme byli poprvé před 22 lety spolu na skleničce, bavili jsme se dlouho, dlouho do noci, byl ve skvělém rozmaru a mluvil o celém svém muzikantském životě. Zaplatil mi ondá vinný střik, což byla pro mě čest. Historka střídala historku a Jirka hýřil vtipem. Ale v jedné zadumanější chvilce mi povídá. “Až jednou umřu, tak chci aby mi na pohřbu zahráli Misty od Errolla Garnera.” Kdyby Ti ho, Jirko, náhodou v pátek nezahráli, tak já Ti ho zabrnkám." 

Poslední rozloučení s Jiřím Chlumeckým se uskuteční v pátek 8. září od 10.15 hodin v obřadní místnosti táborského krematoria. 


Fotografie


Autor: David Peltán