PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Táborské Husitské muzeum otevírá zmodernizovanou expozici Husité. Nadchne originály i interaktivitou

Táborské Husitské muzeum otevírá zmodernizovanou expozici Husité. Nadchne originály i interaktivitou

Čtvrtek, 25.01.2024 / článek

 

Husitské muzeum Tábor zrekonstruovalo expozici věnované husitství. Je moderní, interaktivní, ale zároveň věrná muzejnímu poslání uchovávat a důstojně zprostředkovávat doklady o životě našich předků. Návštěvníci se tak mohou těšit na předměty ze sbírek stejně jako na multimediální prvky oživující husitskou minulost.

Aktuálně probíha zkušební provoz a některé prvky ještě nejsou zcela funkční, už nyní ale výstava dává příslib, že bude bavit děti i dospělé. Do plného provozu by měla expozice vejít v únoru, ke slavnostnímu otevření by mělo dojít 21. února. Pro současné návštěvníky má muzeum přichystanou kompenzaci, když něco zcela nepůjde  - při zakoupení vstupenky na prohlídku gotického sálu, výstav nebo táborského podzemí, dostanou zájemci vstupenku do této omlazené expozice zdarma.

Scénář rekonstruovaných prostor ve Staré radnici se opírá o koncept původní expozice z roku 2010. Příběh husitství je vyprávěn v deseti výstavních místnostech, kde sledujeme vývoj od formování reformního hnutí v návaznosti na působení Jana Husa a jeho následovníků až po druhý život husitství v 19. a 20. století. Samostatnou kapitolu tvoří město Tábor a jeho význam pro husitskou revoluci.

„Díky podpoře evropských fondů a příspěvku od zřizovatele muzea jsme získali jedinečnou příležitost obnovit hlavní expozici Husitského muzea a uplatnit zde nový scénografický koncept. Chceme tak vyjít vstříc očekáváním návštěvníků,“
říká Jakub Smrčka, ředitel Husitského muzea.

Zajímavé cennosti 

Expozice Husité je založena na současném vědeckém poznání našich starších dějin, návštěvníkům nabízí poznatky v textové a obrazové podobě. Neméně důležitou informaci zprostředkují také vzácné originální předměty z muzejních sbírek. Z těch nejvýznamnějších si pozornost zaslouží tzv. husitský hrneček, autentický předmět spjatý s existencí husitské komunity v Sezimově Ústí před založením husitského Hradiště hory Tábor. Dále stojí za zmínku originální nálezy výzbroje jako hlaveň píšťaly, hlavice palcátu, hroty střel aj., jež doplňují věrné repliky mnoha dalších palných i chladných husitských zbraní.

Návštěvník by neměl minout ani model města Hradiště na hoře Tábor v 17. stol., od chotovinského pedagoga Karla Saluse z roku 1895 - nad modelem se nově přehání mraky a střídá noc a den - a utrakvistický deskový oltář z kostela v Roudníkách, vyobrazující Mistra Jana Husa. Oltář byl vytvořen před rokem 1486 a je národní kulturní památkou. Dříve byla v expozici replika, nyní je vystaven originál.

Doba digitální, interaktivní a pro děti zábavná

Dnešní doba si žádá moderní přístupy, proto klasické exponáty doplňuje digitální obsah v multimediálních kioscích a na obrazovkách. Expozice nezapomíná ani na děti či návštěvníky se specifickými potřebami.

„Součástí expozice jsou hry, kvízy, skládačky, rekvizity, modely, pro zrakově postižené jsme připravili haptickou linku, která je provede celou expozicí. Stěžejní popisky jsou v Braillově písmu, o zbytek se postarají nahrávky v audioguidech, které budou k dispozici v několika jazycích včetně znakového jazyka,“
uvedla muzejní pedagožka Kateřina Nimrichtrová. Texty k expozici budou převedeny také do české znakové řeči. Prostory jsou bezbariérové, takže bez omezení se dovnitř dostanou i vozíčkáři.

Tým tvůrců nové expozice vychází z vědomí, že husitství je důležitou součástí našich dějin a svým významem přesahuje hranice historických zemí České koruny. Neméně zásadní je jeho symbolická role v kulturním a politickém formování moderního českého národa.


Fotografie


Autor: David Peltán, -i-