PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


V Budějovicích začne festival Na dvanácti strunách. Kromě kytaristů se představí i zpěvák Dan Bárta či spisovatel Jan Štifter

V Budějovicích začne festival Na dvanácti strunách. Kromě kytaristů se představí i zpěvák Dan Bárta či spisovatel Jan Štifter

Pondělí, 03.06.2024 / článek

 

Čtrnáctý ročník kytarového festivalu Na dvanácti strunách, který pořádá českobudějovické kytarové duo Pavel Steffal a Emanuel Kümmel, se uskuteční od 4. do 25. června v křížových chodbách Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Začátky všech koncertů jsou ve 20.15 hodin. Festival nabídne přední tuzemské kytaristy a jejich hosty. 

„Festival se vždy snažil předkládat posluchačům to nejlepší z kytarové hudby a špičky českých kytarových interpretů. Přivítali jsme i řadu umělců ze zahraničí a věříme, že se nám bude dařit představovat českému publiku zahraniční interprety i v postcovidových ročnících. Smyslem našeho snažení je přinášet posluchačům, žákům základních uměleckých škol a posluchačům konzervatoře komorní kytarovou hudbu, která na koncertních pódiích v našem regionu není příliš rozšířená," říká zakladatel festivalu Pavel Steffal.

Kytarový festival Na dvanácti strunách vznikl v roce 2007 na popud kytaristy a pedagoga Pavla Steffala, kterého pro tuto myšlenku inspirovaly magické prostory Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Do povědomí posluchačů se festival postupně dostával pod hlavičkou pořádajícího kytarového dua Steffal + Kümmel. Na podobě festivalu v minulých letech spolupracovali dramaturg Josef Korda, Silvie Vojíková Žatecká, Jaroslava Steffalová a Emanuel Kümmel a Štěpánka Kotrbová.

Program:

4. 6. Siempre Nuevo (Matěj Freml a Patrick Vacík)
Nejnovější program kytarového dua Siempre Nuevo se nese v duchu převážně tanečních skladeb a rytmů. Od španělského Fandanga z díla Luigi Boccheriniho přes Španělské tance Enrique Granadose až po současné autory Mathiase Duplessyho a jeho Danse des sentiments či Lukáše Sommera, který duu Siempre Nuevo složil skladbu s názvem Tanec po strunách, si každý posluchač přijde na své. Obě kytary se rozezní ve všech barevných a dynamických paletách, které v sobě skrývají.

11. 6. Jihočeský večer
Jihočeský večer nabídne autorské čtení spisovatele Jana Štiftera, jehož tvorba, mapující různé etapy 20. století, je bytostně spjata především s jihočeským regionem. Během večera zahrají českobudějovická kytarová dua Pavel Steffal & Emanuel Kümmel, Klára Ferenczi & Karolína Vobořilová. Sólově vystoupí kytaristka Sabina Uhlíková.

18. 6. Dan Bárta & Jaroslav Friedl
Fenomenální zpěvák a držitel deseti cen Anděl v kategorii zpěvák roku Dan Bárta vystoupí v doprovodu výjimečného kytaristy, člena několika jazzových formací Jaroslava Friedla. Oba hudebníci se dobře znají z dob Friedlova působení v Bártově Illustratosphere. V podání sehraného dua tak zazní autorské skladby obou hudebníků i originálně pojaté převzaté písně.

21. 6. Světový svátek hudby
Českobudějovické kytarové duo Pavel Steffal & Emanuel Kümmel uvádí mladé talentované kytaristy ZUŠ a Konzervatoře a studentské kytarové orchestry.

25. 6. Pražské kytarové kvarteto
Pražské kytarové kvarteto bylo založeno v roce 1984. Jeho současnou sestavu tvoří Marek Velemínský, Eliška Holá, Matěj Freml a Patrick Vacík. Pestrý repertoár kvarteta zahrnuje stylová období od renesance po současnost. Kromě originálních skladeb pro čtyři kytary ho tvoří i množství skladeb upravených. Součástí repertoáru jsou i jedinečné skladby vytvořené renomovanými současnými skladateli přímo pro Pražské kytarové kvarteto (např. Štěpán Rak, Lukáš Sommer).

Vstupenky je možné zakoupit na webu www.cbsystem.cz, nebo přímo v místě konání koncertu vždy hodinu před jeho začátkem. Koncert v rámci Světového svátku hudby 21. června je zdarma. Více o programu a festivalu ZDE.




Autor: -i, dap-