PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Laco Déczi oslnil v Prachaticích publikum bez rozdílu věku. Míří ještě do Strakonic a Milevska

Laco Déczi oslnil v Prachaticích publikum bez rozdílu věku. Míří ještě do Strakonic a Milevska

Středa, 29.05.2024 / fotoreport + článek

 

Koncert Laco Déczi & Cellula New York, který se konal na konci dubna v Městském divadle Prachatice, navštívili milovníci kvatilní muziky napříč generacemi, takže nadšeně na hudbu reagovali jak veteráni whisky čpících jazzových klubů, tak dokonce dva předškoláci - dle zkušenosti podobné, rodiči iniciované výchovné koncerty např. z oboru klasické muziky, působí bohužel na děti jako Večerníček nebo Mozartova Ukolébavka. Zde malá princezna i stejně tak asi čtyřletý mládenec si doslova přišli na své. A nejen oni. A Laca Décziho si na jihu Čech ještě můžete užít! 

Fotoreportáž níže v galerii

Silnou sestavu Celluly New York tvoří krom Laca jeho syn Vaico Déczi, na bicí sekající latinu, jako by se narodil na Kubě, precizní baskytarista Michael Krásný - krom toho i zpěvák, a letitý Lacův souputník Walter Fischbacher, mistr klávesových nástrojů.

Dynamický zvuk kapely byl skvělým podkladem pro Décziho trumpetu, v tématech často podpořenou Walterovými vícehlasy motivu - něco podobného dělal Miles Davis, který ovšem ke konci své kariéry byl v tónech dost úsporný.

Divadlo, zaplněné do posledního místa, včetně přístavků, odměnilo kapelu bouřlivým aplausem. Frontu, podobnou té u pultu s CD (prý mrtvým médiem) a novinkou, jako je vinylové LP, pamatuji naposledy, když krom kubánských pomerančů byly občas na pultu banány.

Krátký náhled na koncert: https://www.youtube.com/watch?v=evXUmQUIcwA

Malá související poznámka - měl jsem to potěšení předat Lacovi originál mé fotografie z konce 70. let: Jazz Celulu v PKOJF (což byl Park kultury a oddechu Julia Fučíka v Praze), foto též v galerii.

A legendární trumpetista, žijící již mnoho let v USA, přijede v blízké době na jih Čeh ještě dvakrát, a to v červnu. Nabušenou elektrickou jazz fusion si užijete 18. června od 19 hodin v Panské zahradě ve Strakonicích a hned 19. června od 19 hodin v milevském klubu Kamenáč Music art Pub


Fotografie


Autor: Petr Hejna