PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Hranice, břeh, rozmezí. V Táboře se uskuteční druhý ročník festivalu Poezie je

Hranice, břeh, rozmezí. V Táboře se uskuteční druhý ročník festivalu Poezie je

Čtvrtek, 16.05.2024 / článek

 

Tábor o třetím květnovém víkendu, od 17. do 19. května, hostí druhý ročník festivalu Poezie je. a s ním básnířky a básníky pohybující se na hranici mezi textem a dalšími médii. Veřejná místa v centru Tábora a jeho přilehlého okolí zažijí performance, body art, sound poetry, video art, happening, site-specific instalace i koncerty.

Současnou poezii v prostoru, jak zní podtitul festivalu, s volným tématem hranice, břehu a rozmezí představí během tří dnů celkem 16 umělců a umělkyň, literárních teoretiků a překladatelů. Jmenovitě vystoupí Elsa Aids, Nela Bártová, Ondřej Buddeus, Miloš Doležal, František Fekete, Kubalíková & Vanjek, Lucie Králíková, Jan Matýsek, Petr Onufer, Elena Pecenová, Tadeáš Polák, Iva Svoboda, Lubomír Tichý, Laura Zvěřina, Martin Zvěřina.

„Už první ročník nám potvrdil, že nejinovativnější poetické texty v soudobé poezii vznikají na pomezí žánrů. To, co před rokem byla pouze okrajová záležitost se v kontextu současné tuzemské poezie stává čím dál tím víc aktuálnější. Autoři intuitivně cítí, že dnes nestačí vydat klasickou sbírku poezie. Je potřeba se pohybovat na hranici různých uměleckých disciplín,”
říká dramaturg a kurátor festivalu Libor Staněk II (Divadlo Oskara Nedbala), kterému s festivalou dramaturgií dále pomáhají Bernardeta Babáková, Klára Krásenská a Elena Pecenová.

Poezie je. chce ukázat, že poetický text zažívá obrodu na výtvarné, divadelní, audiovizuální, performativní a hudební scéně. „Tradiční prezentace poezie nás nechává chladnou. Snažíme se pracovat s textem jako produktivním materiálem a nedovršeným objektem. Stěžejním tématem jsou pro naše kurátorky a kurátory intermediální průniky a performativní čtení. Kult distingovaného autora necháváme za dveřmi a na stoleček s lampičkou lijeme pivo. S uvědoměním si situace čtení přichází další vrstva interpretace,” popisuje hlavní klíč dramaturgického výběru Elena Pecenová.

Klíčová slova letošního ročníku jsou proto přirozeně hranice, břeh a rozmezí. „Domnívám se, interdisciplinarita a intermedialita je typická pro všechny současné umělkyně a umělce. Nemyslím, že jde jen o poezii, text je médium, materiál, stejně jako fotografie, video, socha,” popisuje jedna z kurátorek Bernardeta Babáková.

Festival začíná v pátek 17. května v Divadle Oskara Nedbala, kde se svou zvukově halucinogenní poezií vystoupí performativní duo Laura a Martin Zvěřinovi. Poté bude následovat na hlavním jevišti koncert kapely Tábor, která posléze doprovodí autorské vystoupení básníka Miloše Doležala.

Lyrický běh, vodní poezie a neokoukaná místa

Po zahájení festivalu se diváci v pátek v noci přesunou do prostor bývalé pošty, ve které dočasně sídlí další pořadatel festivalu Městská knihovna Tábor. Zde bude připravená textová instalce umělkyně a básnířky Nely Bártové a performance umělkyně Ivo Svobody, která v současné době působí v německém Halle.

„Jedním z cílů festivalu je vzít diváky na neobvyklá místa v Táboře, kde mohou zažít intenzivnější napojení na uměleckou tvorbů autorů / autorek. Jsme rádi, že jedním z epicenter festivalu se stanou opuštěné prostory bývalé pošty, kde knihovna našla dočasné útočiště na období rekonstrukce své hlavní budovy,”
říká ředitelka Městské knihovny Tábor Eva Staněk.

Hlavní program je naplánovaný v sobotu 18. května, kde se centrum města a jeho přilehlé okolí promění v řadu site-specific stanovišť. Čekat můžete například kolážovitou audio verzi textů Elsy Aids, orientačně lyrický běh od Lubomíra Tichého, vodní poezii Tadeáše Poláka nebo epistolární fragmenty od Lucie Králíkové.

„Chceme posluchačům-divákům vyjít vstříc, překvapíme je, zaskočíme, nabídneme intenzivní zážitek. Nečekejte čtení v křesle u lampičky, čeká vás soundpoetry, videoart, body art, bytové čtení. Zapojíme všechny vaše smysly,” říká produkční festivalu Lenka Greň (Kafe Knihy Jednota), která dodává, že výstupy umělkyň a umělců budou opět zasazeny do speciálně vybraných lokací. Jejich prezentace bude probíhat jak ve veřejném prostoru, tak i na specificky uzpůsobených místech.

„Přejeme si zpřístupnit poezii veřejnosti, přiblížit ji divákům prostorově i žánrově, ukázat, že poezie může být inspirativní i pro ty, které doteď možná ani nenapadlo vzít básnickou sbírku do ruky,” dodává Lenka Greň.

Druhý ročník multižánrového festivalu se stejně jako minulý rok zakončí na Cestě, kde vystoupí folková skupina Severní nástupiště a rapový projekt Laokoon. Bohatý bude i doprovodný program v němž dojde na bytová čtení, okružní jízdu po Táboře nebo konceptuální čtení z očí do očí. Premiérově dojde i na popularizační a teoretické přednášky, které mají v režii Petr Onufer a Ondřej Buddeus.

Vstupenky je možné zakoupit přes server GoOut.


Autor: - i, dap-