PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Před stěhováním táborské knihovny došlo ještě na Utrpení a jiné žánry Dory Kaprálové

Před stěhováním táborské knihovny došlo ještě na Utrpení a jiné žánry Dory Kaprálové

Čtvrtek, 30.05.2024 / fotoreport + článek

 

Ještě před velkým stěhováním do provizorních prostor v budově staré pošty pohostila táborská knihovna významnou českou publicistku a spisovatelku Doru Kaprálovou, která sice žije a pracuje v Německu, ale češtině a jejímu jazyku zůstala věrná. Věnuje se psaní pro děti i dospělé a svými příběhy tak plnohodnotně uspokojuje nejen literární trh, ale i ty, kteří v knihách hledají víc, než jen pobavení a odpočinek, ale i hloubku, přesah a velké příběhy.

I když bývá zvykem, že autor přijíždí na setkání se svými čtenáři se zbrusu novým příběhem, došlo k malé výjimce a pozornosti se dočkal Dořina starší kniha, sbírka lehce bizarních povídek jejichž životy se odehrávají na špičkách prstů, u samých konečků vlasů, na hranách trojúhelníků s výrazně ostrými hranami.

Utrpení a jiné žánry nebyla ovšem jedinou knihou, které se v tento slavnostní večer dostalo pozornosti. Dotisku se totiž v relativně nedávno době dočkala i autorčina korespondence a jakási reakční sbírka vzkazů adresovaná maďarskému spisovateli Peteru Esterházymu, které mu zasílala jako reakce během četby jeho prozaické knihy Jedna žena. Ani knižní trh, autorčině tvůrčí práce v Německu nebo její aktuální projekty, který opravdu není málo, nezůstali pozapomenuty a kdo se tohohle setkání zúčastnil je poněkud navnazenější a rozhodně natěšenější, než ti, kteří si ho nechali ujít.

A i když nám teď nějakou dobu prostory knihovny zůstanou uzavřeny, o akce nebude nouze ani během rekonstrukce. Bedlivě tedy sledujte web knihovny aby vám nic neuteklo. Po létě se v ní zase setkáme.


Fotografie


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura