PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Červenec v Českých Budějovicích zakončí jazzový festival. Láká na legendárního Freda Wesleyho

Červenec v Českých Budějovicích zakončí jazzový festival. Láká na legendárního Freda Wesleyho

Sobota, 20.07.2024 / článek

 

 Poslední červencový týden bude v Českých Budějovicích ve znamení kultury. Konat se tady totiž bude už 14. ročník Jihočeského Jazzového festivalu, který láká na hvězdné hudebníky a kapely. Koncerty uslyší lidé kromě jihočeské metropole také v Hluboké nad Vltavou nebo v Úsilném.

V letošním roce se bude v Českých Budějovicích a okolí konat už 14. ročník Jihočeského jazzového festivalu. Tváří jazzfestu je hudebník Fred Wesley, který v lednu roku 2012 otevíral nový Jazz and blues club Highway 61 v budějovické Slávii. Na Piaristickém náměstí vystoupí 27. července od 21 hodin.

„Fred Wesley je legendární trombonista, kterého si do kapely vybrali James Brown, Funkadelic i Van Morrison. Dnes je spolu s Jamesem Brownem a Georgem Clintonem jedním z nejvíce samplovaných hudebníků na světě, především na nahrávkách současného hip-hopu,“ vysvětluje ředitel festivalu Jan Nedvěd. Wesley přijede svou skupinou New JB´s, která navazuje na původní Brownovu kapelu.

Nejde ale o jediná hvězdná jména, která se na festivalu objeví. Poprvé se v Česku představí hvězdný band, který dal dohromady Per „Bass Viking“ Mathiensen. Spojil norského hráče na klávesy Jana Gunnara Hoffa, francouzského kytaristu Nguyên Lê a žijící bubenickou legendu Angličana Garyho Husbanda „Kapela je evropskou hvězdnou sestavou, která představí hudbu od lyrických akustických krajin až po rockový jazz. Všichni čtyři jsou individuální virtuosové s extrémními hudebními schopnostmi a jejich souhra je místy až neuvěřitelná a výbušná,“ vysvětluje Jiří Grauer z produkce festivalu.
Kromě toho se mohou návštěvníci těšit na koncert budějovické kapely BezNot nebo nového hudebního uskupení Undo Redo. Kompletní program najdete na webových stránkách.

V české premiéře chystá festival ještě další dvě hudební vystoupení. Mimořádný slovinský kvintet saxofonisty Vaska Atasanovského s mixem jazzu a world music, kterého doprovází jeden z nejzajímavějších evropských akordeonistů Simone Zanchini (z orchestru milánské opery La Scala). A úplně nový mezinárodní projekt „slovenského Truffaze“ Oskara Töröka s vyhledávanou folklorní zpěvačkou Simonou Hulejovou.

Festival se koná od neděle 21. července do soboty 27. července. Vstupné zůstává stejné, jako v předchozích letech, a to 100 korun na hlavní festivalové dny. Doprovodný program je pro všechny zdarma. Vstupenky mohou lidí koupit v předprodeji na www.cbsystem.cz.


Podrobný program
21. červenec 19:00 Hluboká nad Vltavou – náměstí
BezNot – jazz, soul

Trio K.U.T. - Köhldorfer – Uhlíř - Tanschek (A,CZ) & Andy Schofield (UK)– contemporary jazz

22. červenec 19:30 náměstí u Rabenštejnské věže, Č. Budějovice
Undo Redo (CZ) – experimental jazz

23. červenec 19:30 náměstí u Rabenštejnské věže, Č. Budějovice
Three of Seven: Šmoldas - Zerna - Simpson (CZ / AUS / USA) – contemporary jazz

24. červenec 19:00 Pod kaštany, obec Úsilné
St. Johnny feat. Mirek Surka – R´n´R, boogie, blues, s překvapením

25. červenec 19:30 náměstí u Rabenštejnské věže, Č. Budějovice
AghaRTA Gang – jazz, groove

26. červenec 18:00 Piaristické náměstí, Č. Budějovice
Per „BASS VIKING“ Mathisen Quartet. feat. Nguyên Lê, Jan Gunnar Hoff, Gary Husband (N,F,GB) – contemporary jazz
Oskar Török Sextet (SK, H) – alternative jazz
Wild Sticks and Brass Band (CZ)– drums and brass

27. červenec 18:00 Piaristické náměstí, Č. Budějovice
Fred Wesley & The New JB´S (USA) – jazz funk
Vasko Atasanovski Quintet (SLO/IT) - contemporary jazz, world music
David Kudrna Quartet (CZ) - contemporary jazz


Autor: -i-