PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Let It GROW Again! K výjimečné výstavě v AJG je bohatý doprovodný program

Let It GROW Again! K výjimečné výstavě v AJG je bohatý doprovodný program

Čtvrtek, 29.08.2024 / článek

 

 Alšova jihočeská galerie srdečně zve na komentovanou prohlídku s kurátorem rakouské galerie Belvedere a autorem výstavního projektu Belvedere na Hluboké - Let It GROW Again! Miroslavem Haľákem, který představí koncepci celé výstavy a svůj mnohaletý výzkum zkoumající strom jako symbol a ikonu ve výtvarném umění. Komentovaná prohlídka se koná v sobotu 31. srpna od 14 hodin v zámecké jízdárna zámku Hluboká nad Vltavou.

Zasadit strom do centra pozornosti se s velkým úspěchem podařilo projektu GROW vídeňské galerie Belvedere. Alšova jihočeská galerie jej rozvinula a nechala růst v unikátní výstavě Let It GROW Again!, která prohlubuje naše pochopení vztahu mezi uměním a ekologií a přináší nové perspektivy pro zachování přírodních a kulturních hodnot v naší společnosti.

Strom se stává poselstvím naděje a zachráncem před klimatickou krizí. Ze symbolu života se strom stává poselstvím přežití. Alšova jihočeská galerie tímto projektem posiluje a rozvíjí vášeň pro umění a přírodu, protože společným nasazením lze dosáhnout mnohem více. Kurátorem projektu je renomovaný teoretik umění a kunsthistorik Miroslav Haľák, který ve vídeňském Belvederu pracuje od roku 2017. Architekturu výstavy vytvořil Adam Hochmuth, grafický design a vizuál navrhla Jana Vahalíková. 

K výstavě byla, ve spolupráci s nakladatelstvím KANT – Karel Kerlický, vydána výpravná česko-anglická publikace, která se zaměřuje na interpretační možnosti v přístupu k umění a zdůrazňuje důležitost znalosti metodologie pro porozumění zobrazení stromu v kulturních dějinách. Případové studie v knize poskytují přehled interpretativních nástrojů, které lze aplikovat pomocí metod jako ikonografie, psychoanalýza, fenomenologie nebo strukturalismus. Autory, kteří se svými úvahami podíleli na vzniku knihy, jsou Ondřej Dadejík, Josef Fulka, Miroslav Haľák, Peter Megyeši, Peter Michalovič, Monika Mitášová, Stella Rollig, Aleš Seifert, Michal Šedík, Zuzana Štefková, Marián Zervan. Design knihy vytvořila Jana Vahalíková, tisk zajistila Tiskárna Helbich, a.s. Brno, na ekologickém papíře s certifikáty FSC & Green Range, který dodala společnost EUROPAPIER BOHEMIA.

Výstava je otevřena pro veřejnost do 10. listopadu 2024. Více informací o výstavě zde.

Miroslav Haľák je uznávaný teoretik umění a kunsthistorik, který získal doktorát za práci zaměřenou na teorii a typologii antropomorfismu v moderním umění. Od roku 2017 působí v rakouské galerii Belvedere ve Vídni, kde se věnuje umění 19. a 20. století. Provádí výzkum v oblasti sémiotiky obrazu, psychologické estetiky, antropologie obrazu a byzantské teologie obrazu. Jako kurátor se podílel na výstavách klasického modernismu a současného umění s divergentními přístupy.

Od roku 2024 také vyučuje obrazovou sémiotiku na Masarykově univerzitě v Brně a je členem AICA a redakční rady časopisu ARS Slovenské akademie věd.


Autor: -i, dap-