PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Nemračte, pojďte lyžovat! V letním dni se Planou prohnali běžkaři z horské služby

Nemračte, pojďte lyžovat! V letním dni se Planou prohnali běžkaři z horské služby

Úterý, 03.09.2024 / fotoreport + článek

 

Nemračte se, že jedete do práce, pojďte si zalyžovat! Do stopy! Pozor, změna sněhu! Skol, skol! Tak například zněly pokyny náčelníka Horské služby Plané nad Lužnicí Petra Vavrušky. On a jeho dalších devět souputníků se po třicáté čtvrté vydalo přes horské letní počasí na běžkařských lyžích skrz městečko. Přijeli z různých koutů republiky - z Hradce Králové, Zdib, Prahy, Plzně i Tábora. Letos se dokonce tým omladil.

„Služba v horské službě je pomoc lidem v nouzi a my máme dobré srdce a máme to v krvi. Čekali jsme dlouho, než jsme postoupili z dorostu ke zkušeným dospělým. Dnes to jelo jako po másle, tedy přesněji po žervé. Celá služba bude, zdá se, asi dřina , ale věříme, že úsilí se vyplatí. Pokud nás náčelník povolá, sejdeme se tu příští rok znovu," ujišťují čtyři mladí nováčci (15-20 let) recesistické akce mezi tím, než ski namazali smetanovou pochoutkou při průběžné zastávce jak na Tour de France.

Krom cesty skrz Planou, focení se a tenisového turnaje čekala na účastníky časovka u městského úřadu, kterou stopoval se starosta města Jiří Rangl. Příští rok bude půlkulatý, třicátý pátý.

„Dnes to jelo dobře, ale sníh je rozbředlý a myslím, že večer, až to přimrzne, bude to nebezpečné. V týmu však máme i nové, mladé, s nimiž jsme byli v létě na vodě, jim se akce zalíbila a přidali se. Příští rok oslavíme 35 let a jsme tak starší než vedlejší Táborská setkání. Uvidíme, co si nadělíme za překvapení. Třeba napadne sníh!" usmívá se náčelník Petr Vavruška.


Fotografie


Autor: David Peltán