PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Trnitou cestou se probojovali k unikátnímu skate místu v ČR. Žulová plocha simuluje atraktivní jízdu po ulici

Trnitou cestou se probojovali k unikátnímu skate místu v ČR. Žulová plocha simuluje atraktivní jízdu po ulici

Pondělí, 09.09.2024 / fotoreport + článek

 

Naprosto unikátní plochu pro skateboarding, tzv. skateplaza, už u zimního stadionu, na Pražském sídlišti v Táboře, využívají desítky návštěvníků. Přes 800 metrů čtverečních plochy určené pro skateboarding bylo vyrobených na míru z opalované žuly.

FOTOGALERIE POD ČLÁNKEM

„Součástí jsou klasické streetové prvky, které mají uživatelům co nejvíce přiblížit pocit z jízdy po ulici, kde všechno kolem skateboardingové kultury vzniklo. To byl hlavní záměr a jedinečnost projektu. Proto to není komunitou nazýváno skatepark, ale skateplaza," říkají iniciátoři a dlouhodobí patroni táborského skatebardingového dění Miroslav Brož a Matěj Šabatka. Podotýkají, že použitým materiálem a konceptem jde o stavební projekt, který nemá obdoby v ČR ani střední Evropě. Ikonou bělavé plochy je například kopie legendární lavičky u Kyvadla z pražské Letné, třímetrový transfer či dlouhé dvojité schody. Na rozložení překážek dbali navrhovatelé velký důraz, vše plynule navazuje a nevznikla zde "hluchá místa".

Celý prostor je koncipován tak, aby byl využit maximálně efektivně. A první jízdy nalákaly i přespolní jezdce. „Moc nemusím minirampy a radiusy. Mám rád street skateboarding a tohle opravdu připomíná ulice. Není tu beton a vlastně to nevypadá jako skatepark. To mě i v pracovním týdnu zlákalo přijet 90 kilometrů a zkusit si to. Strašně mě to baví," sdělil bezprostřední zážitky z jízdy David Píšek z Českého Krumlova. Projekt navrhla místní komunita jezdců společně s architektonickým studiem U/U design.

Trnitá cesta


Cesta k realizaci ale nebyla bez trní. Projekt výstavby se řešil od podzimu roku 2018, kdy se trochu z hecu iniciatoři přihlásili do participativního rozpočtu.

„Navrhli jsme tenrát ve Windows malování miniaturní projekt "skate plazičky" v parku u popraviště. Nakonec z toho bylo čestné druhé místo a začaly se dít věci. Ani nevím jak, ale najednou jsme seděli na radnici s Martinem Hroudou a Jiřím Kotalem z U/U Studia a řešili projekt asi 30krát většího rozměru. Když pominu tu trnitou cestu - dohadování se se všemi úřady, nekonečná čekání na povolení a razítka, covidovou pandemii, která do toho slušně hodila vidle, zoufalství z mrtvých bodů, ze kterých jsme si asi tisíckrát mysleli, že se nevymotáme, několikanásobné navýšení ceny projektu a podobně, jsme rádi, že to vyšlo a Tábor může být právem hrdý," popisuje Miroslav Brož. 

„Stavbu, která vzešla z participativního rozpočtu, vyšla zhruba na 6,8 milionů korun a realizovala ji firma PL Beko," upřesnil táborsky radní Jan Příbramský. Dodal, že slavnostní otevření a přestřihnutí pásky se uskuteční v sobotu 21. září v poledne. Po celý den pak návštěvníky čekají exhibice a skate jam za přítomnosti lokálních i profesionálních jezdců z celé republiky.
David Peltán


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


ST. JOHNNY

Hudba / koncert / ROCK’N’ROLL, BOOGIE A BLUES
Divadelní klub Ántré
18.10.2024 od 20:00 hod.

 

Taneční hodiny 2024 - prodloužená

Ostatní / jiný / tanec
Dům kultury Milevsko
18.10.2024 od 19:00 hod.

 

Sodoma Gomora - Hrozny Hněvu Tour

Hudba / koncert / horror rap
Pivnice Hvězdárna
18.10.2024 od 20:00 hod.

 

Dunaj

Hudba / koncert / rock - alternative
Pod Čarou
18.10.2024 od 20:00 hod.