PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Mimořádná zpráva. Festival Táborská setkání poprvé v historii ruší nepřízeň počasí

Mimořádná zpráva. Festival Táborská setkání poprvé v historii ruší nepřízeň počasí

Čtvrtek, 12.09.2024 / článek

 

Po varováních meteorologů se Město Tábor rozhodlo kvůli nepříznivé předpovědi počasí 33. ročník městské slavnosti Táborská setkání odložit o rok. K vydatnému dešti se o víkendu přidá dle předpovědi nárazový vítr, což se neslučuje s bezpečnou organizací akce takového rozsahu. Zakoupené vstupenky zůstanou v platnosti napřesrok, kdy se festival uskuteční v termínu 12. až 14. září 2025.  

„Tohle se mi nepíše lehce. Po konzultacích s organizačním týmem, radou města a s krizovým štábem musíme letošní Táborky přeložit. Zdraví lidí, ochrana majetku a bezpečnost jsou na prvním místě. Předpověď počasí se nelepší. Je nám to moc líto. Příští rok si to vynahradíme," napsal starosta města Štěpán Pavlík na sociální síti Facebook a dodal, že v krajní klimatické situaci s pravděpodobnými povodněmi považuje za nevhodné pořádat oslavy.

„Čekali jsme s rozhodnutím do poslední chvíle. Nechtěli jsme se ukvapit. Festival Táborská setkání se připravuje řadu měsíců a je finančně náročný, chtěli jsme, aby náš výsledný verdikt byl uvážlivý. Rozhodnutí jsme konzultovali s radními města a krizovým štábem. Teď víme, že festival by nebyl přívětivý a možná ani bezpečný, návštěvníci by si ho v zimě, dešti a větru neužili," dodal. 
 
ČHMÚ v Českých Budějovicích uvádí, že přímo v Táboře spadne od čtvrtka do neděle až 140 mm srážek. V sobotu se navíc přidá čerstvý severozápadní vítr o síle 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (75 km/h). Silný vítr by je mohl poškodit nebo ohrozit stabilitu hlavního pódia., jako tomu bylo nedávno na festivalu Pohoda. Voda by mohla vniknout do rozvodů elektrického proudu přímo na pódiu, což by mohlo na zdraví a životech ohrozit účinkující. Dalším důvodem přesunutí festivalu je, že v údolí Tismenického potoka, který je už teď plný vody, protože vodohospodáři preventivně odpouští nádrž Jordán, hrozí rozvodnění. Kolem potoka mívá festival tradičně důležité zázemí – velké stany, ustájení zvířat.

Bezpečnost a pochopení

Dalším argumentem pro přesun slavnosti na jiný termín je, že složky Integrovaného záchranného systému budou s největší pravděpodobností potřeba jinde, než na zajištění bezpečnosti festivalu.

„Řešili jsme případný přesun programu na nejbližší týdny, ale za týden se konají krajské volby a řada pořadatelů slavností zasedá ve volebních komisích. Za 14 dní je svátek sv. Václava, kdy trhovci a historické spolky jsou smluvně vázáni do jiných měst na svatováclavské akce. Řada prodejců a hostů nám ve středu a ve čtvrtek odřekla účast sama. Jako nejlepší řešení vidíme přesunutí 33. ročníku a oslavy 40 let partnerství s Kostnicí na rok 2025," sdělil dále starosta města. Doplňuje, že se Město Tábor také musí seriózně zachovat k zahraničním hostům a dát jim včas vědět, aby na cestu do Tábora nevyráželi. 

Vstupenky na 33. ročník festivalu Táborská setkání zůstávají v platnosti„Jde o přesun, takže zakoupené lístky návštěvníci využijí v novém termínu 12. až 14. září 2025. Poplatky prodávajících účastníků budou vráceny. S kapelami se domlouváme na přesunu, Ewa Farná i Janek Ledecký vystoupí za rok, to samé agentury a další účinkující. Všichni to přijali s pochopením a v rámci dobrých vztahů nám vycházi vstříc. Moc děkujeme. Je to velmi smutné, stálo nás to mnoho času a práce, ale pořádat v tuto chvíli takovou akci by bylo výsměchem lidem, kterých se situace bezprostředně týká. Zasedají protipovodňové komise, IZS a mnozí občané mají jiné starosti, to prostě nejde. Víme, co dokáže vítr a tady jde o bezpečí, o životy," uzavřela vedoucí pořadatelského odboru kultury Města Tábor Radka Šimková.  

Město Tábor se místo slavnostního hodokvasu bude zabývat rizikem záplav na svém území. Už dnes, ve čtvrtek 12. září, se sejde povodňové komise, která zhodnotí aktuální situaci na vodních tocích a nádržích (Jordán, Lužnice, Tismenický potok, Chotovinský potok) a přijme protipovodňová opatření. 

Podle místostarostky Lenky Horejskové, byla Táborská setkání částečně rušena jen z piety při teroristickém útoku na americké mrakodrapy v pátek 11. září 2001, kdy byl vyhlášen státní smutek, takže se program přesouval do jednoho, sobotního dne. Zrušena byla také kvůli covidové epidemii. 

Foto: Chmi.cz


Autor: David Peltán