PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Unikátní výstava plakátů a letáků zdobí Špejchar Želeč. Vidět ji stále můžete

Unikátní výstava plakátů a letáků zdobí Špejchar Želeč. Vidět ji stále můžete

Sobota, 05.07.2014 / fotoreport

 

Výstava krásných prvorepublikových plakátů, letáků, vývěsních štítů, účtenek, faktur je v tomto rozsahu nebývalá. V obrazárně Špejcharu Želeč je zastoupena fima Baťa, pražský ateliér Rotter, i tehdejší Melantrich. Vše jsou originály, žádný reprint. K výstavě, která potrvá do 30.srpna, byla vydána kniha Kolovrz-starý reklamní plakát. Kniha je první a jediná svého druhu na trhu v ČR (nikdy podobná nevyšla ani v bývalém Československu či v době meziválečné). Prodalo se jí při vernisáži neuvěřitelnbých 52 kusů za 100 Kč, v knihkupectvích pak bude za 300 Kč.

Na vernisáži výstavy promluvil předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička, protože ředitel ateliéru Rotter, malíř Vilém Rotter, sloužill čtyři roky u pozemního personálu britského Královského letectva.

Program operními áriemi obohatila pěvkyně Michaela Katráková, a pak hrál Swing band Tábor. Asi největší rozruch na místě vyvolala soutěžní otázka, zda k mazivu (vazelíně) Kolovrz byl vydán reklamní leták či nikoliv. Výhry - originální obraz od akademické malířky Evy Míčkové a soudek piva - si odnesli vylosavaní výherci, kteří odpověděli, že ne. Mezi hosty byli ředitelé muzeí, galerií a podobně nejen z celého kraje, ale také z Olomouce, Hradce Králové, Brna i Plzně. Pokud máte rádi starou dobrou užitou grafiku, nenechte si výstavu ujít. 


Fotografie


Autor: David Peltán, pš -